Back

Si ets professional, fes-ho oficial

És l’oportunitat d’aconseguir una acreditació oficial mitjançant la demostració d’allò que la persona usuària és capaç de fer, a partir de la seva experiència laboral, dels serveis prestats mitjançant una beca o voluntariat o la seva formació no reconeguda oficialment.

La persona usuària ha de participar en un seguit d’entrevistes que preferentment són virtuals, en les quals ha de demostrar competències professionals que constitueixen part d’un certificat o títol professional.

Si la persona demostra que ha adquirit les unitats o estàndards de competència, obté una certificació oficial que permet convalidar i completar la formació d’un certificat professional o títol de formació professional.

L’obtenció d’un certificat d’acreditació facilita el desenvolupament professional i personal millorant el currículum i les possibilitats de trobar feina. A més, quan s’acaba el procediment, la persona usuària rep una orientació sobre quin itinerari formatiu pot seguir.

Per a les empreses representa l’oportunitat de promoure el manteniment actualitzat de les competències dels seus treballadors i treballadores.

La inscripció es fa de manera telemàtica i està disponible els 365 dies de l’any.

A la sol·licitud d’inscripció la persona interessada declara que reuneix els requisits de participació.

Les persones que tenen més de 25 anys i compleixen els requisits d’experiència laboral, d’haver prestat assistència mitjançant una beca o voluntariat, o d’haver fet formació no reconeguda oficialment, però no els poden justificar amb la documentació requerida, han de marcar aquesta opció a la sol·licitud d’inscripció.

La persona interessada ha de seleccionar, en el formulari d’inscripció, la família professional, l’àrea professional i finalment la qualificació professional que conté les competències que vol acreditar.

En cas que la persona interessada vulgui inscriure’s a més d’una qualificació professional, ha d’emplenar una sol·licitud per a cada qualificació professional.

Podràs consultar les qualificacions professionals incloses en l’oferta per a la inscripció al servei d’Acreditació de competències professionals al Cercador de qualificacions professionals per a la inscripció.

L’acreditació de competències suposa un reconeixement del saber fer i, per tant, una possibilitat de créixer personalment i professionalment. En concret aquest certificat permet, a la persona que l’obté:

  • Continuar un itinerari formatiu conduent a una qualificació superior, convalidant o completant la formació d’un certificat professional o d’un títol de formació professional.
  • Acreditar en el mercat de treball les habilitats i competències de les quals disposa.

Per a les empreses, ofereix la possibilitat de comptar amb professionals qualificats per desenvolupar una feina de qualitat, atès que tenen certificades les seves competències.

Es pot obtenir més informació del servei d’Acreditació en els punts d’informació i orientació. A més d’informar i orientar sobre el procediment, poden ajudar les persones interessades a emplenar la sol·licitud d’inscripció.

En aquest cas, CET Penedès actuac com a punt d’informació i orientació acreditat.

Guia de la persona usuària del servei d'Acreditació

Accedeix a la guia específica per a la persona usuària del servei d’Acreditació de competències professionals per a disposar de més informació. Tanmateix, pots consultar tota la informació en aquest portal.

Fases del servei

S’ajuda la persona interessada a emplenar el seu Historial professional i formatiu i a recopilar la documentació justificativa.

Es verifica que compleix els requisits per participar en el servei d’Acreditació i es procedeix a fer l’admissió o inadmissió en el procediment.

En cas que la persona interessada sigui admesa en el procediment, la persona assessora l’ajuda a identificar les competències professionals que ha adquirit mitjançant l’experiència laboral, haver prestat assistència mitjançant una beca o voluntariat, o haver fet formació no reconeguda oficialment i a recopilar la documentació necessària.

És el moment de constatar allò que la persona usuària sap fer, sense que hagi de fer cap preparació prèvia.

La persona avaluadora analitza l’informe d’assessorament i la documentació aportada per la persona usuària.

Si es considera que hi ha prou evidències per demostrar les competències, aquestes queden demostrades. En cas contrari, si hi ha alguna competència de la qual no hi ha prou evidències, la persona usuària ha de demostrar el seu assoliment mitjançant una entrevista, una observació en el lloc de treball o una simulació pràctica.

En cas que sigui necessari dur a terme aquesta demostració no és necessària cap preparació, no s’ha d’estudiar ni fer cap examen.

És l’emissió d’una certificació oficial que reconeix les competències professionals de la persona usuària.

Aquesta certificació permet a la persona usuària actualitzar el currículum, convalidar part d’un certificat professional o títol de formació professional i continuar l’itinerari formatiu.

Fases_Acreditació_Competències_Professionals

Requisits de participació

1. Tenir la nacionalitat espanyola o un dels documents següents:

  • Certificat de registre de ciutadania comunitària.
  • Targeta de familiar de ciutadà/na de la Unió Europea.
  • Autorització de residència o de residència i treball a Espanya en vigor.
  • Sol·licitud de protecció internacional prevista a l’article 16 de la Llei 12/2009, de 30 d’octubre, reguladora del dret d’asil i de la protecció subsidiària.

2. Requisits d’edat

  • Tenir 18 anys per a les unitats o estàndards de competència de nivell 1, que corresponen a un lloc de treball d’auxiliar (per exemple, una persona auxiliar de venda).
  • Tenir 20 anys per a les unitats o estàndards de competència de nivells 2 i 3, que corresponen a un lloc de treball de tècnic/a (per exemple, una persona venedora) o tècnic/a superior (per exemple, una persona representant de comerç o agent comercial), respectivament.

3. Tenir experiència laboral, haver prestat assistència mitjançant una beca o voluntariat, o haver fet formació no reconeguda oficialment relacionada amb les competències professionals que es vulguin acreditar:

  1. En el cas d’experiència laboral, o d’haver prestat assistència mitjançant una beca o voluntariat, en els últims 15 anys transcorreguts abans de la presentació de la sol·licitud d’inscripció, cal justificar:
    • Experiència laboral d’almenys 2 anys amb un mínim de 1.000 hores treballades en total (125 dies de 8 hores treballades) per a unitats o estàndards de competència de nivell 1.
    • Experiència laboral d’almenys 3 anys amb un mínim de 2.000 hores treballades en total (250 dies de 8 hores treballades) per a unitats o estàndards de competència de nivell 2 i 3.
  2. En el cas de formació no reconeguda oficialment, en els últims 10 anys transcorreguts abans de la presentació de la sol·licitud, cal justificar:
    • Formació relacionada d’almenys 200h per a acreditar competències de nivell 1.
      En el cas de tenir una formació de menys de 200 hores, cal que tingui, almenys, el mateix nombre d’hores que la formació de la unitat o estàndard de competència que es vol acreditar.
    • Formació relacionada d’almenys 300h per a acreditar competències de nivell 2 i 3.
      En el cas de tenir una formació de menys de 300 hores, cal que tingui, almenys, el mateix nombre d’hores que la formació de la unitat o estàndard de competència que es vol acreditar.

Contacte

Contacte Acredita't

Responsable: CENTRE ENSENYAMENTS TÈCNICS PENEDÈS SL.

Finalitat: Atendre la seva sol·licitud i remetre-li comunicacions comercials.

Legitimació: Consentiment de l'interessat.

Destinataris: Estan previstes transferències de dades a tercers països.

Drets: Té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, indicats a la informació addicional, que pot exercir dirigint-se a dpo@windat.eu o C/ General Vallès, 1. 08720 Vilafranca del Penedès - Barcelona.

Procedència: El propi interessat.

Preguntes freqüents (FAQs)

Si necessites més informació, et pots adreçar als punts d’informació i orientació del servei d’Acreditació. En aquest CET Penedès et donarà suport i més informació. Fes servir el formulari de contacte que trobaràs en aquesta mateixa pàgina.

El servei d’Acreditació permet acreditar les competències del Catàleg nacional de qualificacions professionals incloses en qualsevol certificat professional o títol de formació professional que s’ofereix a Catalunya, excepte autorització expressa o normativa que així ho permeti de l’organisme regulador de la professió.

Per tant, si tens experiència laboral, has prestat assistència mitjançant una beca o voluntariat, o tens formació no reconeguda oficialment, et pots inscriure a la qualificació professional corresponent.

Pots inscriure’t a més d’una qualificació professional. En aquest cas, hauràs d’emplenar una sol·licitud d’inscripció per a cada qualificació professional.

Si tens experiència laboral, has prestat serveis mitjançant una beca o voluntariat i/o tens formació no reconeguda oficialment en més d’una qualificació professional, et pots inscriure a més d’una qualificació professional. En aquest cas, hauràs d’emplenar una sol·licitud d’inscripció per a cada qualificació professional.

És la formació que no atorga una certificació oficial del Sistema de Formació i Qualificació Professionals, segons el RD 659/2023, de 18 de juliol, pel qual es desenvolupa l’ordenació del Sistema de Formació Professional.

Certificacions oficials del Sistema de Formació i Qualificació Professionals :

  • Acreditació parcial de competència.
  • Certificat de competència.
  • Certificat professional.
  • Títol de formació professional (cicles formatius de grau mitjà o superior).
  • Títol d’especialista o de màster professional (cursos d’especialització).

Si reuneixes els requisits d’experiència laboral, d’haver prestat assistència mitjançant una beca o voluntariat, o d’haver fet formació no reconeguda oficialment, encara que no els puguis justificar documentalment, i tens més de 25 anys, has de marcar-ho a la sol·licitud d’inscripció. Durant l’assessorament, se t’orientarà de com justificar documentalment els requisits, i la persona assessora decidirà si pots ser admès/esa al procediment.

Una vegada iniciat el procediment, la persona assessora t’orientarà de com justificar documentalment l’experiència laboral en aquesta situació.

S’hi pot participar en més d’una ocasió, a mesura que vagis adquirint experiències professionals i/o realitzis altres formacions no reconegudes oficialment.

Sí, es poden acreditar les competències professionals obtingudes a través d’un voluntariat.

Sí, es pot avaluar per acreditar qualsevol experiència acumulada al llarg de la vida independentment del temps que hagi transcorregut fins al moment de la inscripció. Tanmateix, com a requisit d’admissió al servei d’Acreditació, per a l’experiència professional només es tindrà en compte les experiències professionals dels darrers 15 anys, i les formacions no reconegudes oficialment dels darrers 10 anys.

Per aquest procediment no és necessari estudiar, només hauràs de demostrar el que ets capaç de fer professionalment mitjançant entrevistes, i si escau, amb observacions en el lloc de treball o simulacions pràctiques.

Sí, sempre i quan es compleixin els requisits de participació i s’aportin els documents amb una traducció jurada a una de les llengües oficials de Catalunya. No obstant, quan la professió està regulada la persona assessora indicarà com justificar-los.

L’inici del servei d’acreditació ve marcat per l’ordre d’inscripció i la demanda de la qualificació professional a la qual t’has inscrit. Hauràs de participar aproximadament a una sessió durant el procediment d’admissió, una sessió en la fase d’assessorament i a una sessió per a la demostració de les teves competències, si és necessari. Des de la inscripció fins a l’obtenció del certificat d’acreditació trigaràs entre tres i sis mesos.

En cas de no aconseguir l’acreditació de totes les unitats o estàndards de competència, rebràs una proposta de continuïtat formativa que pots seguir per aconseguir acreditar la resta d’unitats o estàndards de competència no demostrades.

Directament, no. L’acreditació possibilita que et puguis matricular a un cicle de grau mitjà o superior, convalidar els mòduls professionals (“assignatures“) que estiguin associats a les competències que hagis acreditat i cursar els mòduls no convalidats. Per obtenir el títol, cal complir els requisits d’accés al cicle formatiu.

En cas que la persona assessora constati que la persona interessada no ha acreditat els requisits de participació, se li notifica la Resolució provisional d’inadmissió.

La persona interessada disposa de deu dies hàbils, a comptar a partir del dia següent a la notificació, per presentar al·legacions.

L’Agència FPCAT publica al Tauler electrònic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya la Resolució provisional de publicitat del resultat d’avaluació.

La persona usuària rep un avís al correu electrònic facilitat en la sol·licitud d’inscripció i disposa d’un termini de deu dies hàbils a partir del dia següent de la publicació per presentar al·legacions davant la comissió d’avaluació a través de la seva Àrea privada.

Una vegada hagis acabat el procés d’acreditació del servei d’Acreditació de competències professionals, trobaràs informació sobre les actuacions que pots fer per a obtenir un certificat de professionalitat i/o un títol de formació professional, en aquest enllaç.

Call Now Button